Hírek

Az Ökoiskola Hírlevélre való feliratkozást az alábbi linkre kattintva teheti meg: http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel. Kérjük, ajánlja ismerőseinek az Ökoiskola Hírlevelet!

 

Már lehet jelentkezni a 2016. márciusra meghirdetésre kerülő Felkészítő képzés Ökoiskola koordinátorok részére című ingyenes pedagógus továbbképzésre! Jelentkezési lap és tájékoztató anyag a képzés menüben megtalálható.

 

Felhívás – Erdei iskola/óvoda programban való részvétel támogatására

A Környezet – és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint konzorciumi partnerek a Svájci – Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt keretében teszik közzé ezt a felhívást, mely támogatási lehetőséget biztosít óvodás gyermekek, alapfokú (1-8. évfolyamos) és középfokú (5-8. évfolyamos) iskoláskorú gyermekek erdei iskola/óvoda programon való részvételéhez minősített szolgáltatóknál.

A pályázatról bővebben itt olvashat.

 

„Felkészítő képzés Zöld Óvoda vagy Ökoiskola koordinátorok részére” – akkreditált pedagógus (30 órás ingyenes) továbbképzés az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében

Kérjük az ökoiskolákban tanító pedagógusokat, hogy terjesszék a nem ökoiskolákban tanító, ám a fenntarthatóságra nevelés iránt érdeklődő tanártársaik felé a hírt:

Még néhány hely szabad van azon a 30 órás ingyenes, akkreditált pedagógus továbbképzésen, amelyet az „SH/4/5 Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projekten belül az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „Felkészítő képzés Zöld Óvoda vagy Ökoiskola koordinátorok részére” címen, 23/65/2015. alapítási engedéllyel alapított.

http://pedakkred.oh.gov.hu/PedAkkred/Catalogue/CatalogueDetails.aspx?Id=5461

A képzésszervezői feladatért, illetve a Képzésszervezőnél felmerülő résztvevői költségekért (kivéve a résztvevők helyszínre jutásának, utazásának költségeiért) a Regionális Forrásközpontok felelnek.

Részletek: http://www.ofi.hu/pedagogus-tovabbkepzesek-0 .

 

A KOKOSZ felhívása erdei iskolák és erdei óvodák támogatására

Az erdei iskolák támogatásához szükséges dokumentációk az alábbi linken érhetők el:

http://www.kokosz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1098

Az erdei óvodák támogatásához szükséges dokumentációk az alábbi linken érhetők el:

http://www.kokosz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1097

További információ: Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége

info@kokosz.hu ,a svájci pályázattal kapcsolatos elérhetőség: svajcipalyazat@gmail.com

 

A Duna Múzeum ajánlatai

Nyári „víz-ügyes” tábor – 10-16 éves fiúk, lányok számára – június 22-26.

A kicsik részére szervezett „Természetbarát tábor” – nagy örömünkre – igen hamar „telt házas lett”! . A nagyobbak (10-16 évesek) számára azonban szerencsére még van néhány szabad helyünk: a június 22-26. között rendezendő „Víz-ügyes” táborunkba várjuk a vállalkozó kedvű fiúk és lányok jelentkezését!

Múzeumok éjszakája – június 20.

Ezen a napon országszerte több száz helyszínen várják tárt kapukkal a múzeumbarátokat.

Az esztergomi múzeumok a Komárom-Esztergom Megyei Levéltárral és a párkányi Városi Múzeummal közösen 2006. óta szervezik közösen a Múzeumok Éjszakája programját. A helyszínek közös jeggyel látogathatók majd.

A Duna Múzeum új attrakciója, a Látványtár, valamint testi-lelki megújuláshoz segítő programok várják a látogatókat ezen az éjszakán!

17.00 – 18.00 Vendégünk Varró Dániel, aki közkedvelt, vidám verseivel szórakoztatja a közönséget

18.00 – 21.00 A tapasztalás dimenziói

Látványtárunk különlegességeit fedezhetik fel ezúttal a gyerekek mind az 5 érzékszervük bevonásával, valamint kézműves programok keretében illatos szappangolyókat és különleges teafiltereket készíthetnek

18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 és 23.00 Raktár – látványtár – élménytár. Látványtár a muzeológus szemével.

18.00 – 22.00 Test és lélek – A megújulás dimenziói

– Pilates, avagy az „ötcsillagos gerinctorna” az időszaki kiállítótérben (20 perces edzések kezdődnek: 18.30, 19.30, 20.30)

– Györgyi gyógyteái – gyógynövény bemutató és teakóstoló

– Pihenőszoba a természet hangjaival

21.00-22.00 Szegő Csaba – jazz koncert

22.00-23.30 Kalandtúra az éjszakában – fejlámpás „kincskereső” az állandó kiállításban

További információ:

Bárd Edit, PR és marketing munkatárs, Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (2500 Esztergom, Kölcsey u. 2, 06-33-500-250, 06-30-225-1584, bardedit@dunamuzeum.hu)

 

A csodálatos kukásautó – gyermekrajz és szépíró pályázat – az FKF Nonprofit Zrt. felhívása

TOLLAT, CERUZÁT ELŐ! – VESD PAPÍRRA ÁLMAID KUKÁSAUTÓJÁT!

Idén is meghirdette a már évek óta népszerű Gyermekrajz- és Szépírói pályázatát az FKF Nonprofit Zrt. A megmérettetés keretében a kreatív és alkotni vágyó, esetleg írást kedvelő gyerekek megformálhatják, képszerűvé tehetik, „leírhatják” a számukra kedves kukásautó alakját, ábrázolhatják azt munka közben, vagy bármilyen más helyzetben. A nyári szünidő kiváló alkalmat ad erre, a beküldési határidő ugyanis 2015. október 31.

Rajzolj, fess, vagy készíts montázst!

A Gyermekrajz-pályázaton ilyen jellegű alkotásokat várnak. Készítés közben ne feledkezz meg a környezetvédelemről, valamilyen módon ez is jelenjen meg a munkádon.

A megmérettetésre óvodás, alsó és felső tagozatos iskolás gyerekek alkotásait várják, amelyeket többek között Fábián Noémi képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budai Rajziskola tanára értékel majd.

Fődíjat három alkotás készítője kap majd, az ő munkáik kukásautók oldalára kerülnek. Ezen kívül mind a nyerteseket, mind pedig a különdíjasokat FKF-es ajándéktárgyakkal, valamint rajzkészlettel és vázlattömbbel jutalmazzák. A nyertes pályaműveket megjelentetik az FKF Nonprofit Zrt. honlapján és Facebook-oldalán is.

Írj verset, mesét, novellát, elbeszélő költeményt vagy dalszöveget!

A Szépírói pályázatra alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok műveit várják. Itt a kiváló alkalom az írói tehetség kibontakoztatására: azt kellene megmutatnod, hogyan képzeled el a közkedvelt hulladékszállító járművet, valós vagy kitalált történetbe ágyazva, miközben szem előtt tartod a környezetvédelem fontos ügyét.

A zsűri elnöke Csukás István, Kossuth-díjas író lesz. Ezen a pályázaton összesen kilenc fődíjat ítélnek oda, az ő jutalmuk FKF-es ajándéktárgyak, valamint írókészlet és könyvcsomag lesz. Emellett oklevelet kapnak, és a szépírói pályázat minden pályaműve belekerül egy gyűjteményes kiadványba (album), amelyben a gyermekrajz-pályázat nyertes alkotásai is szerepelnek, illusztrációként.

Természetesen a nyertes írásműveket szintén közzéteszik az FKF Nonprofit Zrt. honlapján, illetve Facebook-oldalán. Díjátadó decemberben

A pályázatokkal az FKF Nonprofit Zrt. a tehetséges gyermekek, fiatalok képességeinek fejlesztéséhez kíván hozzájárulni, valamint a programokon keresztül a környezettudatos gondolkodásra szeretné nevelni a felnövekvő generációkat. A pályamunkákat 2015. október 31-ig várják, a díjátadó pedig 2015 decemberében lesz a MikulásGyárban.

A részvételi feltételeket, elérhetőségeket és egyéb tudnivalókat a pályázatok kapcsán az FKF Nonprofit Zrt. honlapján megtalálod.

 

Nevelési-oktatási programok az egész napos iskolák számára – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet zárókonferencia (2015. május 29.) beszámolója

A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz 3. alprojekt a köznevelés területén komplex nevelési-oktatási programok kidolgozására, valamint jó gyakorlatok átvételével történő fejlesztésre vállalkozott elsősorban az egész napos iskolaszervezési formát választó iskolák számára.

Az egész napos iskolák számára kidolgozott nevelési-oktatási programok sikeres pedagógiai alternatívát kínálhatnak a pedagógiai gyakorlat megújítására.

A konferencia keretében bemutatatásra kerültek a nevelési-oktatási programok, melyek egyes részei az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján is elérhetővé váltak: http://www.ofi.hu/nevelesi-oktatasi-programok

A konferencia plenáris programjáról és az interaktív bemutatóról készült beszámolókat, képeket itt tekinthetik meg:

http://www.ofi.hu/hir/innovativ-pedagogusok-nelkul-nincs-megujulas

https://www.facebook.com/ofi.hu?pnref=story

 

Pályázat erdei iskolázó pedagógusoknak – az Erdei Iskola Egyesület felhívása

Várjuk a kollégák, iskolájuk erdei iskolai jó gyakorlatának bemutatását a következő formában. A program részletes tematikája, leírása (szervezés, előkészítés, megvalósítás, feldolgozás) (doc.,docx., pdf) word formátumban. Ehhez kapcsolódó jó tanácsokat, szervezési ötleteket, költségkímélő megoldásokat, konkrét helyszín ajánlását, stb. is várunk. A megvalósított erdei iskolához kapcsolódó fotók, térképek, tanulók munkáinak fényképe, egyéb mellékletek (pl. feladatleírások, irodalmi szemelvények, kísérleti eszközök készítésének leírása, kreatív feladat leírása, stb. külön fájlba, vagy képfájlokként, nagyobb méret esetén mammutmail-lel küldve.

A pályázó és iskolájának adatai:

 • Név
 • Munkakör, végzettség (pl. tanító – erdészeti erdei iskolaoktató vagy informatika – biológia szak, osztályfőnök)
 • Elérhetőség (postai, elektronikus, telefon)
 • Intézmény neve, címe
 • Az erdei iskolázó osztály megadása
 • Az erdei iskola helyszíne
 • Az erdei iskola időpontja, előkészítés, feldolgozás időszaka

A pályamunkákat 2015. szeptember 15-ig a következő elérhetőségek valamelyikén várjuk: erdiskegy@gmail.com erdeiiskola@erdiskegy.hu eva.boros@freemail.hu

A beérkező pályaműveket egyesületünk gondozásában megjelent Zöld könyvvel jutalmazzuk. A legkidolgozottabb, példaértékű munkákat honlapunkon közzé tesszük, illetve októberben a „Hogyan tovább Erdei Iskola?” konferenciánkon lehetőséget biztosítunk a bemutatásra. A konferencián, ill. a háromnapos országos találkozón a részvétel a díjazottak számára ingyenes.

További információ: Vajtáné Boros Éva, Erdei Iskola Egyesület, telefon: 20/2222-874, e-mail: eva.boros@freemail.hu

 

Pályázat őszi támogatott erdei iskola programhoz Rózsaszentmártonban

A Gyermekláncfű Egyesület és az Xpage Kft Budapest, a következő kedvezményes lehetőség felajánlásával kívánja támogatni az iskolák erdei iskolai programjait.

A Gyermekláncfű Egyesület szervezésében megvalósuló erdei iskola program keretében: 2015. szeptember 14-18, szeptember 21-25, szeptember 28-október 02, október 05-09 időszakokban 4 turnus számára kedvezményes erdei iskola szervezését biztosítja, az alábbiak szerint: minden héten egy osztály 196 980 Ft támogatásban részesül. A támogatásban részesülő osztálynak legalább 18 főnek lennie kell. A kísérő pedagógusok (2 fő) ingyenesen vesznek részt a programban. A támogatható osztályok kijelölése az Erdei iskola Egyesület javaslata alapján történik. Pályázat benyújtása:

Kérjük azokat az osztályokat, akik érdeklődnek a lehetőség iránt, hogy 2015. június 25 –ig jelentkezzenek az Erdei Iskola Egyesület elérhetőségein a következő adatok megadásával:

Iskola pontos neve, címe

pályázó osztály megnevezése, létszáma

kapcsolattartó személy neve, elérhetőségei

Jelentkezés és további információ:

Erdei Iskola Egyesület: Vajtáné Boros Éva , tel: 20/2222-874

e-mail: erdeiiskola@erdiskegy.hueva.boros@freemail.hu

 

Poszter – plakát pályázat kicsiknek és nagyoknak – az Erdei Iskola Egyesület felhívása

A feladat nagyon egyszerű. Készítsetek plakátot csoportban, vagy egyénileg a következő témában:

Mit jelent az erdei iskola? Bármilyen technikát választhattok.

A poszter, plakát mérete: minimum A3-as, maximum A0-s. Az elkészült művek tartalmazzák

 • a készítő/k nevét,
 • elérhetőségét,
 • életkorát

Beküldési cím postán: 7635 Pécs, Cserfa u. 1.,

digitálisan erdeiiskola@erdiskegy.huerdiskegy@gmail.com

Beküldési határidő: 2015. június 15.

Díjazás több kategóriában (csoport, egyéni, életkor szerint).

Bővebb információ: www.erdiskegy.hu, 20/2222-874

 

Felkészítés a “Szociális érzékenyítés és közösségi szolgálat élményszerű megvalósítása általános iskolában és középiskolában” – képzők képzése az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésben

A képzés nyilvántartási száma: OFI-19/2015

A képzési program címe: Felkészítés a “Szociális érzékenyítés és közösségi szolgálat élményszerű megvalósítása általános iskolában és középiskolában” című 23/142/2015. alapítási engedélyszámú akkreditált továbbképzés megtartására

A jelentkezés és a képzésbe való bekapcsolódás feltételei

– Egyetemi, főiskolai diploma.

– Pedagógiai szakképzettség

– Szociális szakterület

– 2-3 év önkéntesség területén szerzett tapasztalat

A felsorolt feltételeket igazoló eredeti dokumentumokat a képzés indulásakor kell bemutatni.

A képzés helye, címe: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1. Sophianum

A képzés időpontja: 2015. június 22., 23. és 26., naponta 8.00-16.00

A képzés óraszáma: 30 óra

A képzés elvégzését igazoló dokumentum formája: Igazolás

Az igazolás kiadásának feltétele

– a jelenléti órákon való hiánytalan részvétel,

– aktív hozzájárulás a csoportmunkákhoz,

– portfolió összeállítása a képzés anyagából,

– záró dolgozat, az intézmény helyi sajátosságait bemutató programterv, illetve foglalkozás feladatterv készítése 3-4 oldal terjedelemben és feltöltése a Moodle- felületre.

 

A felkészítő továbbképzés nem akkreditált.

Képzők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet részéről: Dr. Bodó Márton, Kada-Molnár Krisztina, Darvas Mátyás

A képzésen ebédet, kávét és frissítőket biztosítunk, de az esetleges szállás- és utazási költségeket a résztvevőnek kell állnia.

A felkészítésre előzetesen jelentkezni az orban.jozsef@ofi.hu e-mail címen lehet, a jelentkezés a kiküldött jelentkezési lap visszaküldésével véglegesedik.

Jelentkezési határidő: 2015.06.15. A képzésre max. 20 főt tudunk fogadni a jelentkezés sorrendjében.

Kapcsolattartó: Orbán József, E-mail: orban.jozsef@ofi.hu, Telefon: +36706830243

 

Kreatív pályázat a jövő közlekedéséről – EMH kreatív pályázati felhívás 2015

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva ismét meghirdeti egyéni, családi és csoportos kreatív pályázatát. Az alkotások az idei évi Európai Mobilitási Hét témájához kapcsolódva a közlekedési módok helyes megválasztásának üzenetét közvetítik majd. A pályamunkák a jövő közlekedését ábrázolva valós vagy elképzelt lehetőségeket mutatnak be a közlekedési eszközök kombinálására, a felesleges egyéni autóhasználat kiváltására egyéb közlekedési módokkal. A három kategóriában (rajz, fotó, szabadon választott technika) külön díjazzák hét csoport (óvodás, alsó és felső tagozatos általános iskolás, 14-18 éves, fiatal felnőtt, családi és csoportos alkotások) legjobbjait. A környezetbarát eszközök és anyagok felhasználásával készült művek az elbírálásnál előnyben részesülnek.

A hagyományos pályázatot évről évre növekvő érdeklődés mellett rendezik meg a minisztériumok, tavaly több mint 2100 pályamunka érkezett az ország minden részéből és a határokon túlról is.

A pályázatokat 2015. június 30-ig kell postára adni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Európai Mobilitási Hét” pályázat 1440 Budapest, Pf. 1. címre vagy elektronikus úton beküldeni az emhfotopalyazat@nfm.gov.hu e-mailre.

A legjobban sikerült művek alkotóit kerékpárral, rollerrel, a csoportos alkotások fődíjasait program alapú nyereményekkel jutalmazzák. A szeptemberi Európai Mobilitási Hétre tervezett eredményhirdetésen és díjátadón további értékes különdíjak is gazdára találnak.

A letölthető részletes pályázati felhívás itt

 

Cincér tábor a Pál-völgyi-kőfejtőben (Budapest II. kerület) – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében

A programról: barlanglátogatás, csúszós-mászós barlangtúra, falmászás, kézműves foglalkozás, állatbemutató, természetismereti játékok. Korosztály: 6-13 éves korig.

 1. turnus: 2015. június 29 – július 3-ig,
 2. turnus: 2015. július 6-10-ig.

Részvételi díj: 30.000 Ft/5 nap, testvérkedvezmény: 2.000 Ft.

További információ, jelentkezés: Becsei Katalin, becseik@dinpi.hu , +36 30 5111 802

Megjelent ökoiskolák és örökös ökoiskolák adatbázisa, a 2014-es nyertesekkel kiegészítve: http://www.ofi.hu/okoiskolak-adatbazisa

 

A Svájci-Magyar Együttműködési Programból támogatott ökoiskolai projekten belül elkészült az iskoláknak (a még nem ökoiskoláknak) szóló segédlet. Az Út az ökoiskola felé c. kiadvány olvasható és letölthető itt.Megjelent ökoiskolák és örökös ökoiskolák adatbázisa, a 2014-es nyertesekkel kiegészítve: http://www.ofi.hu/okoiskolak-adatbazisa

 

„Kezedben a világ – Our world is in your hand” szemináriumi képzés környezeti nevelők számára

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) képzést szervez magyar, lengyel, szlovák és cseh környezeti nevelők számára ‘Kezedben a világ’ (Our world is in your hand) címmel.

A képzés időpontja: 2015. január 31. (szombat) – 2015. február 1. (vasárnap)

A jelentkezés határideje: 2014. január 23. 9 óra

Regisztráció a képzésre
A “Kezedben a világ” képzés weboldala itt található

Ökoestek a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szervezésében

Az egyesület ismét előadásból és beszélgetésből álló ökoestéket, önképzőköröket szervez. A beszélgetések különböző fenntarthatósági témaköröket járnak körül.

Januári ökoestek vendégei:

 1. Könczey Réka, fenntarthatósági szakértő.

A beszélgetés címe: A fenntarthatóságra nevelésről ma – az évtized lezárásakor II.

Helyszín: MKNE irodája: Budapest 1113, Zsombolyai utca 6.

Időpont: 2015. január 16. 16:30-18:00 óra között

 1. Nyiratiné Németh Ibolya

A beszélgetés témája: Ökoturizmus

Helyszín: MKNE irodája: Budapest 1113, Zsombolyai utca 6.

Időpont: 2015. január 30. 16:30-18:00 óra között

Az egyesület tagjai szeretettel és meleg teával várják az érdeklődőket!

 

“Re-design – gondold újra!” HUMUSZ pályázat kreatívaknak

A Humusz Szövetség meghirdeti a “Re-design – gondold újra!” pályázatot a barkácsolni szerető, kihívást keresőknek. Ha szeretnéd megcsillogtatni a kreativitásodat és egyben tenni valamit a környezetvédelemért, jelentkezz a Humusz Szövetség lakossági pályázatára, amelynek témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított használati tárgyak barkácsolása. A pályázat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást.

Pályázhat minden magyar állampolgársággal rendelkező természetes személy. Lehetőség van egyéni vagy páros pályázatok benyújtására.

A pályázat témája:

 1. kategória: bármilyen használati tárgy készítése a következők valamelyikéből: fölösleges/tönkrement bicikliből, bőröndből, harisnyából, esernyőből, régi játékokból.
 2. kategória: kisebb méretű irodai kellék készítése, ami lehet: kalaptartó, papírtartó, kisszekrény, virágkaspó, asztali-, vagy állólámpa, beltéri recycling designkuka stb.

A beadott pályaművek technikai követelményei:

 • Az alapanyagok mindkét esetben régi, felesleges, újrahasznosított-, újrafeldolgozott- vagy maradékanyagok legyenek.
 • A pályamunkához a pályázó adjon rövid (500 karakternyi) leírást, amelyből megismerhetjük az elkészítés folyamatát és a felhasznált anyagok eredeti funkcióját.
 • Beküldendő minden pályaműről minimum 5 db, jó minőségű (megfelelő megvilágítás, fehér háttér, min. 1.5 MB, vagy 1.2 Mpixel méretű) fénykép.

A fényképek közül 3 db elöl-, hátul- és oldalnézetet dokumentáljon, valamint1-1 fénykép készüljön az alapanyagokról, illetve a kész pályaművekről (szemléltetve az „előtte-utána” állapotokat).

A pályázatok értékelése: A pályaműveket háromtagú szakmai zsűri értékeli. A bírálatok során a közízlést, vagy a kisebbségek jogait, stb. kifejezetten sértő, szerzői-jogi szempontból aggályos, vagy a pályázati feltételeknek nem megfelelő műveket indoklás nélkül kizárjuk. Az eredményről minden pályázót írásban értesítünk.

Az alkotásokat a Humusz Szövetség Facebook oldalára is feltöltjük, hogy a közönség szavazatait (like-ok és megosztások) is figyelembe tudjuk venni. A különdíjak kiosztása a közönségszavazatok alapján történik.

Díjazás:

 1. díj: Mindkét pályázati kategóriában 45 ezer forint értékű, szemléletformáló ajándékcsomag, valamint a Re-krea különdíjak is kiosztásra kerülnek.

A legjobban sikerült, illetve a legtöbb like-ot kapott pályaműveket a Humusz Szövetség a 2015. április – október között,az ország 11 helyszínén megrendezésre kerülő országos „Re-design vándorkiállításon” mutatja be, amelynek indulásakor nyilvános sajtómegnyitóra kerül sor. Az esemény díszvendége, a pályázat zsűrijének egyik tagja Ullmann Mónika, a közismert színésznő.

 

Beküldési határidő: 2015. március 20. (a benyújtásnál a postai bélyegző dátuma számít):

Beküldési cím: Humusz Szövetség, 1111 Budapest, Saru utca 11. A képeket elektronikus formában várjuk aredesignpalyazat@humusz.hu e-mail címen.

A tárgyban a „Re-design – Gondold újra!” jeligét fel kell tüntetni.

Minden pályaműnél kérjük megadni az alkotó nevét és elérhetőségeit (lakcím, telefonszám és e-mail).

Egyéb információk: A pályázaton való részvétellel a pályázók elfogadják a részvételi feltételeket. A pályázók a pályázat benyújtásával elfogadják, hogy a zsűri bármely, jelen pályázattal kapcsolatos döntése végleges és minden tekintetben kötelező érvényű, azokkal kapcsolatban minden jogi tevékenység kizárt. A kiíró a pályamunkákat szabadon felhasználhatja.

További tájékoztatás kérhető:redesignpalyazat@humusz.hu email címen, vagy a +36 1 386-26-48 telefonszámon, illetve személyesen a Humusz Szövetség irodájában (1111 Budapest, Saru u. 11.). A pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjének keretein belül kerül megvalósításra. Projektazonosító: NCTA-2014-8346-E. Bővebb információ:www.norvegcivilalap.hu.

 

lXV. Téli Madaraink Természetismereti feladatmegoldó verseny a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felhívása

Verseny témája: hazánk madárvilága, téli madaraink, madárvédelem, madarak az irodalomban, fontosabb hazai vizes élőhelyek, neves szakemberek.

 

Verseny célja: játékos, logikára épülő, gondolkodtató feladatok segítségével megismertetni a gyerekekkel környezetünk legjellemzőbb madarait, téli madárvendégeinket, fontosabb hazai vizes élőhelyeket. Felhívni a figyelmet a gyakorlati madárvédelem fontosságára, s beavatni őket különböző madárvédelmi feladatokba.

 

A verseny résztvevői: A versenyt 3-8. osztályos diákok részére szervezzük, 3-4., 5-6., 7-8. évfolyambontásban. A versenyre a fenti kategóriákon belül 4-4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

 

Verseny menete: A verseny 3 levelezős és egy szóbeli fordulóból áll. A verseny döntőjébe kategóriánként a tíz legtöbb pontot gyűjtő csapatot hívjuk meg.

 

Határidők:

Jelentkezési határidő: 2015. január 10.

 • I. forduló visszaküldése: 2015. január 27-ig
 • II. forduló visszaküldése: 2015. február 25-ig
 • III. forduló visszaküldése: 2015. március 20-ig
 • IV. szóbeli forduló Seregélyesen: 2015. április 24.

Jelentkezés: Jelentkezni elektronikus úton lehet a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével.

 

A megoldások visszaküldésének módja:

 • Elektronikus úton: a megoldó lapot kell a következőt e-mail címre visszaküldeni:seregisk@t-online.hu.A rajzos feladatokat az utolsó, harmadik forduló után kell postai úton eljuttatni hozzánk.

Szeretettel várjuk a lelkes madárbarát csapatok jelentkezését!

Sajtos József igazgató, Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 8111 Seregélyes, Fő út 201., Tel: +3622 447 012, seregisk@t-online.hu

Ferencz Klára civil szervező Pelikán-ház Erdei Iskola

 

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhívásához

A konvergencia régiók ökoiskolái számára alkalmas hamarosan megjelenő pályázati felhívásra (TÁMOP 3.1.4.C) hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az Új Széchenyi Terv középpontjában a foglalkoztatás dinamikus bővítése áll: az a törekvés vezérli a gazdaság- és társadalomfejlesztő programot, hogy tíz év alatt egymillió új és adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon. Az Új Széchenyi Terv meghatározza azokat a kitörési pontokat, amelyektől a gazdaság egészének dinamizálása várható. Ezek:

 1. Gyógyító Magyarország – Egészségipar
 2. Megújuló Magyarország – Zöld gazdaságfejlesztés
 3. Otthonteremtés – Lakásprogram
 4. Vállalkozásfejlesztés – Üzleti környezet fejlesztés
 5. Tudomány – Innováció – Növekedés
 6. Foglalkoztatás
 7. Közlekedés – Tranzitgazdaság

A részletes felhívás itt olvasható:

http://palyazat.gov.hu/download/52709/Pályázati útmutató.docx

A támogatásra kerülő, 10-40 millió Ft értékű projekteket 2015. október 31-ig be kell fejezni. Kérem, ellenőrizzék mihamarább, hogy jogosultak-e pályázni (pl. 2013. évi kompetenciamérés adatai)!

A pályázatok benyújtása 2015. január 15-től 2014. január 31-ig lehetséges.

 

 

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.