Hírek

Már lehet jelentkezni a 2016. márciusra meghirdetésre kerülő Felkészítő képzés Zöld Óvoda koordinátorok részére című ingyenes pedagógus továbbképzésre! Jelentkezési lap és tájékoztató anyag a képzés menüben megtalálható.

Felhívás – Erdei iskola/óvoda programban való részvétel támogatására
A Környezet – és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint konzorciumi partnerek a Svájci – Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt keretében teszik közzé ezt a felhívást, mely támogatási lehetőséget biztosít óvodás gyermekek, alapfokú (1-8. évfolyamos) és középfokú (5-8. évfolyamos) iskoláskorú gyermekek erdei iskola/óvoda programon való részvételéhez minősített szolgáltatóknál.
A pályázatról bővebben itt olvashat.

FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉS NORVÉGIÁBAN – ÉLMÉNYEINK EGY SOKSZÍNŰ VILÁGBAN, AVAGY SZÜRKE IDŐ SZÍNES EMBEREKKEL
A TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés koordináció) II. szakasz 3. alprojekt, az ökoiskola nevelési-oktatási program fejlesztés munkatársai 2014. november 12. és 16. között jártak Oslóban, ahol a környezeti nevelés lehetőségeit tanulmányozták többféle színtéren: jártak iskolákban, óvodában, idősek otthonában, közösségi kertekben, erdészeti központban, találkoztak közösségfejlesztőkkel, energiával kapcsolatos oktatóközpont munkatársaival, tanulást segítőkkel. A tanulmányút célja az ökoiskola nevelési-oktatási programhoz illeszkedő jó gyakorlatok keresése, valamint a norvég oktatási rendszerbe való betekintés volt. Az úti beszámoló és hozzájuk kapcsolódó eladások anyagai ezen a linken érhetők el: http://www.ofi.hu/fenntarthatosagra-neveles-norvegiaban-elmenyeink-egy-sokszinu-vilagban-avagy-szurke-ido-szines

A Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület első tavaszi találkozója a FÖLD NAPJÁhoz kapcsolódva
Tavaszköszöntő növényismereti túra első állomáspontja Nyugat-Mátra miocén korú vulkánikus működéssel keletkezett andezit főtömegű 397 m tengerszint feletti magasságú Somlyóra vezet. Itt a nyílt és zárt andezit sziklagyepek, lejtősztyeprét, cseres-tölgyes növényeit, élőhelyeit figyeljük meg.
A túra második állomáspontja a Széleskő lesz. 1875-ben a Szent-Iványiak andezitbányát nyitottak itt, mely kemény és jó minőségű követ termeltek. A termelés az 1960-as években állt le. A bánya gödre megtelt csapadék és talajvízzel, ma is a kifolyóig telített, megjelenésében emlékeztet egy tengerszemre.
Tavaszköszöntő növényismereti túra induló helyszíne: RÓZSA VENDÉGHÁZ Rózsaszentmárton Kölcsey út 80.
Időpontja: 2015. április 18 (szombat) 9 óra
Túravezetők: László Péter egyetemi adjunktus, Tóth István mérnöktanár
Érdeklődni és jelentkezni lehet: Telefonon Tóth Istvánnál 0620/9685-791-es számon vagy tothistvan@gyermeklancfu.hu email címen. A Tavaszköszöntő túrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. A távolról érkező túrázókat a Rózsa Vendégházban el tudjuk helyezni 1250 Ft/fő/éj szállásköltséggel. honlap:www.gyermeklancfu.hu

TAVASZKÖSZÖNTŐ A BÖRZSÖNY SZÍVÉBEN – NYITOTT PEDAGÓGIAI MŰHELY, TEREPI MÓDSZERBEMUTATÓVAL
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a TÁMOP-3.1.1. projekt keretében Ökoiskolai nevelési-oktatási programot fejlesztett ki. A nevelési-oktatási program részeként közel 100 környezeti nevelési modul került kidolgozásra. Az egyes modulok 2-3 órás tanórai és tanórán kívüli foglalkozásterveket tartalmaznak. 2015. április 15-én az egyes foglalkozások terepi módszereit mutatják be a modulok kidolgozásában részt vett pedagógusok.

HELYSZÍN: Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ, 2623 Kismaros, Láng u. 4. (http://kismagos.blogspot.hu/ )
IDŐPONT: 2015. április 16. 13.00-17.00
TERVEZETT PROGRAM:
13.00-13.30: Öko-tudatos ebéd a Házikótólhttp://www.haziko.farm
13.30-14.00: A Magosfa Alapítvány bemutatkozása http://www.magosfa.hu
14.00-16.00: Terepi módszertani bemutató 3 bázisiskola pedagógusaival
Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
Természetes Ökomazsolák

  • öröm-bánat térkép készítése
  • természetesség mérő használata
  • adatok a fáról

Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola

Forrástól a csapig

  • különböző ivóvizek összehasonlítása
  • fizikai vizsgálatok
  • kémiai vizsgálatok

Sokorópátkai Általános Iskola

A mohától a GPS-ig

  •  tájékozódás a természetben
  •  a környék felfedezése tájolóval

16.00-16.30: Kávészünet
16.30-17.00: A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület bemutatkozásahttp://matyasfaegyesulet.hu
A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, max. 25 főt tudunk fogadni. Kérjük, jelezze részvételi szándékát a következő e-mail címen: Neumayer Éva – evaneum@gmail.com. A regisztrált résztvevőknek részletes tájékoztatást küldünk a közlekedésről. A programot esős időben is megtartjuk! Kérjük, időjárásnak megfelelő terepi öltözékben érkezzenek!

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
Saly Erika, Molnár Melinda, Néder Katalin, Neumayer Éva, Veréb Szilvia

TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés koordináció) II. szakasz

  1. alprojekt 1. Ökoiskola témahttp://www.ofi.hu/node/170423.

ENSZ EGB “Oktatás a Fenntarthatóságért” nemzeti jelentés elérhető az interneten
Az ENSZ EGB ESD Titkárság feltöltötte az ESD weboldalra a nemzeti jelentéseket, amelyeket 2014. október 31-n küldött meg Magyarország.
Az alábbi linken érhető el a magyar jelentés:http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/esd/10thMeetSC/Documents/Hungary_2014.pdf
A többi ország nemzeti jelentése megtalálható ahttp://www.unece.org/index.php?id=38322#/ oldalon a „Documents” pontban a „Country reports and presentations” fül alatt.
A jelentés egy részét az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai állították össze: Szabó Mária, Varga Attila, Halácsy Ágnes, Könczey Réka.

Az iskolakertek régi-új helye az oktatásban, fenntarthatóságra nevelésben – módszertani délután Győrben

Kedves Pedagógus Kolléga!

Az NymE Apáczai Kar és az MPT Győr-Moson-Sopron Megyei Tagozata tisztelettel és szeretettel hívja Önt a tavaly életre hívott programsorozata második rendezvényére.

Az Apáczai Módszertani Délutánt több fontos cél elérése érdekében indítjuk. A programmal szeretnénk lehetőséget adni a gyakorlatban dolgozó kollégák számára a szakmai ismereteik bővítésére, a meglévő példaértékű gyakorlataik bemutatására. Kiemelt célunk, hogy az Apáczai Kar pedagógusjelöltjeinek (tanító, gyógypedagógus, szociálpedagógus szak hallgatóinak) bevonásával a hagyományos órai kereteket túllépve a hallgatók módszertani kultúráját fejlesszük. A gyakorlati tapasztalatok biztosításával lehetőséget teremtünk a leendő és a gyakorló pedagógusok közötti szakmai eszmecserére.

Helyszín: Apáczai Kar I. épület Barsi Ernő terem (9022 Győr Liszt Ferenc utca 42.)
Időpont: 2015. március 24. 15 óra
A rendezvényen való részvétel ingyenes. A résztvevők között komposztáló kereteket sorsolunk ki a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. támogatásából.
Az Apáczai Módszertani Délután programja
Megnyitó: Dr. Cseh Sándor oktatási rektorhelyettes
Kövecsesné dr. Gősi Viktória tanszékvezető, programfelelős köszöntője
Előadások
Pauliczky Nóra: “Jelen lenni örömmel” – az Iskolakertekért Alapítvány bemutatkozása
Lajtmann Csaba: – Iskolák az éghajlat védelméért – az Éghajlatvédelmi Szövetség iskolai hálózatának bemutatása
16 órától műhelyfoglalkozások három munkacsoportban, 3*20 perces körforgásban (minden vendégünk mindhárom foglalkozáson részt vehet)
A munkacsoportok témái:

  •  Iskolakerti bemutató a 390 éve született Apáczai nyomdokain (dr. Halbritter András, NymE AK)
  •  Darázs-garázs és az állatbarát kert egyéb elemei (Lampert Bálint, NymE AK)
  •  Túrjunk bele kíváncsian! – vizsgálódás és alkotás földdel, a Talajok Nemzetközi Éve jegyében

(Mátyás Izolda, Iskolakertekért Alapítvány)

17.00 Zárás: Az Év fája ültetése; „zöld uzsonna” büfé

Víz Világnapi terepi rendezvények a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében
E jeles nap alkalmából több helyszínen is túrákkal, játékos természetismereti programokkal várjuk látogatóinkat. Királyréten a középhegységi patakok lakóival, Pilisszentivánhoz közel a Jági-tó élővilágával ismerkedhetünk, Ócsa közelében pedig egy izgalmas gumicsizmás túrán vehetünk részt. Víz Világnapja alkalmából legnagyobb folyónkat sem hagyhatjuk ki programjaink sorából – vasárnap vár minket a Duna! Vezetett kenutúránkon Kisoroszi és Tahi között leevezünk a szentendrei Duna-ágon, közben pedig a folyó és az ártéri erdők jellegzetes élővilágával ismerkedünk.

A középhegységi patakok lakói

A középhegységi patakjaink egyedülálló, rendkívül érzékeny életközösségnek adnak otthont. Ebbe a világba pillanthatunk be mikroszkópok, nagyítók, akváriumok segítségével. Tanulmányozhatjuk a rákokat, tegzeseket, kérészeket, álkérészeket, cselléket, csíkokat, domolykókat, márnákat, szalamandrákat.

TALÁLKOZÁS: 2015. március 21. (szombat) 9.30, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét)

TÚRA HOSSZA, IDŐTARTAMA: 100 m, 4 óra (a programhoz bármikor lehet csatlakozni)

KAPCSOLATTARTÓ: Sevcsik András,sevcsik.andras@dinpig.hu

TELEFON: +36 30 238 0063

RÉSZVÉTELI DÍJ: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő

A lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra, ahol az égeres láperdők, valamint a láprétek vízviszonyaival és élővilágával ismerkedhetnek a látogatók. A csoportlétszám korlátozott, ezért bejelentkezés szükséges! Gumicsizma viselete kötelező, a túra 12 éves kortól ajánlott.

A túrát vezeti: Nagy István

TALÁLKOZÁS: 2015. március 21. (szombat) 10.00, Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.)

TÚRA HOSSZA, IDŐTARTAMA: 4 km, 3-4 óra

KAPCSOLATTARTÓ: Verbőczi Gyuláné, Erika, ocsaitajhaz@dinpig.hu

TELEFON: +36 30 494 3368

RÉSZVÉTELI DÍJ: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő

Az ezer arcú víz

A program alkalmával a hozzánk látogatók játékos formában, állomásról-állomásra járva ismerkedhetnek meg a vízzel, mint éltető elemmel és nélkülözhetetlen élőhellyel.

Kik laknak a vízben? Mi a különbség a csibor és a csíkbogár között? Mely állatok hogyan lélegeznek a vízben? Milyen kémiai összetételű az esővíz? Milyen tisztaságú vizet iszunk? Ezekre és hasonló érdekes kérdésekre keressük a válaszokat a program alkalmával.

TALÁLKOZÁS: 2015. március 21. (szombat) 10.00, Pilisi len Látogatóközpont (Pilisszentiván, Bányász u. 17.)

TÚRA HOSSZA, IDŐTARTAMA: 2 km, 4 óra

KAPCSOLATTARTÓ: Becsei Katalin,szenasok@dinpig.hu

TELEFON: +36 30 511 1802

RÉSZVÉTELI DÍJ: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő

Kenuval a Szentendrei Duna-ágon

Kisorosziból a folyás irányában evezünk le a Tahi hídfőig. Útközben megismerkedünk a folyópart élővilágával, természeti értékeivel.

Előzetes bejelentkezés szükséges, amely 2 nappal a program előtt lezárul.

TALÁLKOZÁS: 2015. március 22. (vasárnap) 10.00, Kisoroszi, a Rácz Fogadó előtt (Hősök tere 3.)

TÚRA HOSSZA, IDŐTARTAMA: 10 km, 3 óra

KAPCSOLATTARTÓ: Tomcsányi Zsófia,rendezveny@dinpi.hu

TELEFON: +36 30 640 4474

RÉSZVÉTELI DÍJ: teljes árú: 2500 Ft/fő, kedvezményes: 1800 Ft/fő

„Kicsik és nagyik” c. képzés

Tanulhatnak-e egymástól a gyerekek és az idősek? Hát persze!

A Magosfa Alapítvány és az Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által 2015. április 17. és 19. között szervezett „Kicsik és nagyik” c. képzésen megosztjuk több éves tapasztalatunkat, elsősorban érdeklődő pedagógusokkal és idősek otthonának munkatársaival. Részletek és jelentkezési lap: http://www.magosfa.hu/kicsik-es-nagyik-kepzes-generaciok-kozotti-tanulas-a-fenntarthatosagrol/

Kezedben a világ – Our world is in your hand” szemináriumi képzés környezeti nevelők számára

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) képzést szervez magyar, lengyel, szlovák és cseh környezeti nevelők számára ‘Kezedben a világ’ (Our world is in your hand) címmel.

A képzés időpontja: 2015. január 31. (szombat) – 2015. február 1. (vasárnap)

A jelentkezés határideje: 2014. január 23. 9 óra

Regisztráció a képzésre
A “Kezedben a világ” képzés weboldala itt található

Ökoestek a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szervezésében

Az egyesület ismét előadásból és beszélgetésből álló ökoestéket, önképzőköröket szervez. A beszélgetések különböző fenntarthatósági témaköröket járnak körül.

Januári ökoestek vendégei:

  1. Könczey Réka, fenntarthatósági szakértő.

A beszélgetés címe: A fenntarthatóságra nevelésről ma – az évtized lezárásakor II.

Helyszín: MKNE irodája: Budapest 1113, Zsombolyai utca 6.

Időpont: 2015. január 16. 16:30-18:00 óra között

  1. Nyiratiné Németh Ibolya

A beszélgetés témája: Ökoturizmus

Helyszín: MKNE irodája: Budapest 1113, Zsombolyai utca 6.

Időpont: 2015. január 30. 16:30-18:00 óra között

Az egyesület tagjai szeretettel és meleg teával várják az érdeklődőket!

“Re-design – gondold újra!” HUMUSZ pályázat kreatívaknak

A Humusz Szövetség meghirdeti a “Re-design – gondold újra!” pályázatot a barkácsolni szerető, kihívást keresőknek.

Ha szeretnéd megcsillogtatni a kreativitásodat és egyben tenni valamit a környezetvédelemért, jelentkezz a Humusz Szövetség lakossági pályázatára, amelynek témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított használati tárgyak barkácsolása. A pályázat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást.

Pályázhat minden magyar állampolgársággal rendelkező természetes személy. Lehetőség van egyéni vagy páros pályázatok benyújtására.

A pályázat témája:

  1. kategória: bármilyen használati tárgy készítése a következők valamelyikéből: fölösleges/tönkrement bicikliből, bőröndből, harisnyából, esernyőből, régi játékokból.
  2. kategória: kisebb méretű irodai kellék készítése, ami lehet: kalaptartó, papírtartó, kisszekrény, virágkaspó, asztali-, vagy állólámpa, beltéri recycling designkuka stb.

A beadott pályaművek technikai követelményei:

  • Az alapanyagok mindkét esetben régi, felesleges, újrahasznosított-, újrafeldolgozott- vagy maradékanyagok legyenek.
  • A pályamunkához a pályázó adjon rövid (500 karakternyi) leírást, amelyből megismerhetjük az elkészítés folyamatát és a felhasznált anyagok eredeti funkcióját.
  • Beküldendő minden pályaműről minimum 5 db, jó minőségű (megfelelő megvilágítás, fehér háttér, min. 1.5 MB, vagy 1.2 Mpixel méretű) fénykép.

A fényképek közül 3 db elöl-, hátul- és oldalnézetet dokumentáljon, valamint1-1 fénykép készüljön az alapanyagokról, illetve a kész pályaművekről (szemléltetve az „előtte-utána” állapotokat).

A pályázatok értékelése:

A pályaműveket háromtagú szakmai zsűri értékeli. A bírálatok során a közízlést, vagy a kisebbségek jogait, stb. kifejezetten sértő, szerzői-jogi szempontból aggályos, vagy a pályázati feltételeknek nem megfelelő műveket indoklás nélkül kizárjuk. Az eredményről minden pályázót írásban értesítünk.

Az alkotásokat a Humusz Szövetség Facebook oldalára is feltöltjük, hogy a közönség szavazatait (like-ok és megosztások) is figyelembe tudjuk venni. A különdíjak kiosztása a közönségszavazatok alapján történik.

Díjazás:

  1. díj: Mindkét pályázati kategóriában 45 ezer forint értékű, szemléletformáló ajándékcsomag, valamint a Re-krea különdíjak is kiosztásra kerülnek.

A legjobban sikerült, illetve a legtöbb like-ot kapott pályaműveket a Humusz Szövetség a 2015. április – október között,az ország 11 helyszínén megrendezésre kerülő országos „Re-design vándorkiállításon” mutatja be, amelynek indulásakor nyilvános sajtómegnyitóra kerül sor. Az esemény díszvendége, a pályázat zsűrijének egyik tagja Ullmann Mónika, a közismert színésznő.

Beküldési határidő: 2015. március 20. (a benyújtásnál a postai bélyegző dátuma számít):

Beküldési cím: Humusz Szövetség, 1111 Budapest, Saru utca 11. A képeket elektronikus formában várjuk aredesignpalyazat@humusz.hu e-mail címen.

A tárgyban a „Re-design – Gondold újra!” jeligét fel kell tüntetni.

Minden pályaműnél kérjük megadni az alkotó nevét és elérhetőségeit (lakcím, telefonszám és e-mail).

Egyéb információk:

A pályázaton való részvétellel a pályázók elfogadják a részvételi feltételeket.

A pályázók a pályázat benyújtásával elfogadják, hogy a zsűri bármely, jelen pályázattal kapcsolatos döntése végleges és minden tekintetben kötelező érvényű, azokkal kapcsolatban minden jogi tevékenység kizárt. A kiíró a pályamunkákat szabadon felhasználhatja.

További tájékoztatás kérhető:redesignpalyazat@humusz.hu email címen, vagy a +36 1 386-26-48 telefonszámon, illetve személyesen a Humusz Szövetség irodájában (1111 Budapest, Saru u. 11.).

A pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjének keretein belül kerül megvalósításra. Projektazonosító: NCTA-2014-8346-E.

Bővebb információ:www.norvegcivilalap.hu.

A Zöld Óvodai hírlevél feliratkozás!
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.