Zöld óvoda program

Az Okt-Full Tanácsadó Kft. az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének partnere az észak-magyaroszági régióban. Az Észak-Magyarországi Zöld Óvoda Regionális Központ célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősödése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növekedése és a Natura 2000 területek ismertségének növekedése. 2016 júniusáig szóló megbízatásunk lényege, hogy az Országos Forrásközpont által fejlesztett útmutatók, segédanyagok és megtartott képzések révén az észak-magyarországi régió óvodáinak segítsük a zöld óvodai hálózat bővítését, a címekre pályázó intézmények felkészülését és később a megvalósítást.

A program előzményei

Magyarországon adottak a jogi keretei annak, hogy minden közoktatási intézmény magas színvonalon, hatékonyan végezze természetvédelmi szemléletformáló, fenntarthatóságra nevelő munkáját. Elérhető, megismerhető az a munka szakmai hátterét adó hazai és nemzetközi tudás és gyakorlat. Ugyanakkor az implementáció rendszere hiányos. Nem működnek olyan mechanizmusok, amelyek biztosítanák, hogy minden intézmény kihasználja a jogi és szakmai környezetet biztosította lehetőségeket. A projekt ennek az implementációs rendszernek a kialakításához járul hozzá.

A projekt várható eredményei

A természettel, a természeti környezettel, a Natura 2000 fajokkal és élőhelyekkel kapcsolatos ismeretekkel rendelkező, környezettudatos óvodás, valamint általános és középfokú iskolai tanulók számának növekedése. Képzések segítségével a Zöld Óvodák és Ökoiskolák eredményesebb működése. Mentorálás, szakmai segítségnyújtás eredményeként a környezeti nevelés hatékonyságának emelése.

A projekt támogatója

A projekttevékenységeink támogatását biztosító Svájci-Magyar Együttműködési Program a Svájci Államszövetségnek a 2004. óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok iránti felelősségtudatát példázó finanszírozási konstrukció. Célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek Unión belüli csökkentése.

A projekthez kapcsolódó aktuális pályázat elérhető az elábbi linken: http://www.zoldovoda.hu/hu/palyazat

Elérhetőségünk: zoldovoda@oktfull.hu

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.